مردم ایزدشهر چقدر به زیبایی چهره شهرشان اهمیت می دهند؟
۱۳۹۳/۱۱/۴ در این موضوع به بررسی وضعیت بصری شهر ایزدشهر و عملکرد مردم این شهر در قبال چهره شهرشان خواهیم پرداخت.
این عکس مربوط به دیوار مسجد هاشمی ایزدشهر می باشد. مکانی که هر هفته مردم و همه مسئولان شهری برای اقامه نماز جمعه گردهم می ایند که می توان گفت بی توجهی مردم و مسئولین نسبت به این موضوع باعث تاسف این شهر می باشد .
مردم در هر شهری نقش اساسی و ریشهای در توسعه آن ایفا میکنند و رفتارهای مردم فرصتی را برای حرکت رو به جلو رقم میزند. امروزه که گسترش شهرها سرعت بیشتری به خود گرفته و فعالیتهای روزمره بر امور دیگر زندگی سایه انداخته و افراد بیشتر وقت خود را در محل کار و خیابانها سپری میکنند، زیبایی از نکات حساس در شهرهاست که افراد ، عبور و مرور خود را در فضایی ببینند که شادابی و نشاط را برایشان به ارمغان می آورد.
مقولهی زیباسازی و بهسازی محیط همیشه از موارد بسیار مهم و مورد توجه تمامی شهرداری های دنیاست. شهرداریها و شوراهای شهر تمام تلاش خود را بکار می بندند تا با زیبا نمودن شهرها و به وجود آوردن مراکز، ساختمانها، پارکها و گردشگاههای زیبا و جالب، توجه گردشگران و مسافران داخلی و خارجی را به شهرهای خود جذب نموده تا اقتصاد شهری به جریان افتاده و شهروندان با کار و تلاش بیشتر، زندگی بهتر و مرفهتری داشته و از حقوق بیشتری برخوردار بوده و شهرها نیز به پیشرفتهای فرهنگی، مالی دست یافته و در رتبهی بالاتری قرار گیرند.
زمانیکه که اشخاص باید به اطراف خود توجه کنند و نظافت محل زندگی و کار خود را رقم بزنند، كمتر كوچه و خياباني را ميتوان پیدا کرد كه با گل و گياه و با نظمي در خور تحسين آراسته شده باشد، به گونهاي كه با عبور از آن، روح انسان تلطيف يابد. در ساختمانها خبري از بكارگيري نماهای زیبا نيست و بسياري از مردم اطلاعاتي در خصوص زيباسازي و طراحي ساختمان ها و فضاي سبز ندارند و در کل خبري از خلاقيت انسانها براي زيبا سازي شهر نيست.
وقتی در سطح شهر قدم می زنیم و نگاهی به ساختمان ها می کنیم می بینیم متأسفانه شهروندان، آنقدر که به زیبایی فضای داخل خانه خود اهمیت می دهند، به نمای برونی ساختمان توجهی نمی کنند و اکثر ساختمانهایی که توسط بومیان ایزدشهر ساخته شده به شدت چهره شهر را زشت نشان می دهد. ساختمان هایی که توسط بومیان ساخته می شود فاقد هرگونه طراحی چشمگیر می باشد. در بسیاری از موارد شاهد هستیم که حتی اقدام به تعمیر نمای همین ساختمانهای فاقد معماری نمی کنند که باعث منظری بسیار نامناسب برای شهر شده است. لباس های آویزان شده، کولرهای بزرگ، حفاظ های زنگ زده، و یا حتی بالکن های بدون حفاظ که خدشه ی بزرگی برای زیبایی شهر محسوب می شوند.
علت عمده ترین آلودگی بصری که در شهر وجود دارد ، خود شهروندان هستند، علاوه بر آلودگی بصری بالکن ها و نمای ساختمان ها، می توان اشاره ای هم به مغازه ها کرد. ناهمگونی تابلوهای تبلیغاتی سر در مغازه ها، برچسب های تبلیغاتی نصب شده روی دیوارها، دیوار نوشته ها و دهها موارد دیگر که تأثیر بسزایی در آلودگی زیبایی شهرمان دارد.
این در حالی است که کشورهای جهان برای نصب وسایل یک ساختمان مانند دستگاههای تهویه و یا حتی آنتن ضوابطی دارند که عدم رعایت آنها منجر به طی شدن مراحل قانونی می شود ولی متأسفانه در ایران هر کس براساس نظر شخصی خود و به این دلیل که خانه حریمی شخصی محسوب می شود اقدام به هر کاری می کنند غافل از این که جزئی از نمای شهر به شمار می روند.
متاسفانه ما به حقوق خصوصی خود بیشتر از حقوق عمومی اهمیت می دهیم در صورتی که این دو مقوله باید در یک کفه ترازو قرار بگیرند و تا فرهنگ های غلطی که بین مردم جا افتاده ترمیم شود.
اما نکته دیگری که قابل توجه می باشد دیوار نوشته ها در شهر ایزدشهر می باشد. با اطمینان می توان گفت ، امکان ندارد وارد کوچه ای شوید و با دیوار نوشته های زشت و مخرب نمای شهری روبرو نشوید.
دیوار مسجد جامع ایزدشهر
نمایی دیگر از این دیوار نوشته ها
با دیدن این صحنه ها بی شک می توان گفت اکثر مردم ایزدشهر هیچ اهمیتی به چهره شهرشان حتی کوچه محل زندگی شان نمی دهد و این موضوع واقعا باعث تاسف می باشد.
در کشور ما، نقص قوانین و ضعف ضوابط قانونی باعث شده مردم توجهی به زیبایی شهرشان نکنند و تنها آن را وظیفه ای بر دوش مسئولین بدانند.
باعث تعجب است که مسئولین و شهرداری هم هیچ گونه واکنشی به این دیوار نوشته ها نشان نمی دهد در صورتی که برخورد با این افراد و از بین بردن این دیوار نوشته ها از وظایف سازمان زیباسازی شهرداری ها نیز می باشد.
با این حال چند سوال در ذهن ما شكل ميگيرد كه چرا كوچهها و خيابانها و نمای شهر زیبایی مطلوب را ندارند؟
شايد چندين علت وجود دارد:
1- روشي براي مشاركت دادن مردم در زيباسازي شهري وجود نداشته است.
2- مردم از آموزشهای يك زندگي شهروندي موفق محروم بوده اند.
3- مردم هنوز به نقش زيباسازي شهرها و تأثيرات رواني آن بر جسم و روان خود اطلاع ندارند.
4- فرصتي براي خلاقيت انسانها براي زيباسازي شهرها در نظر گرفته نشده است.
5- هزینههای بالا میل و رغبتی برای افراد رقم نمی زند.
وقتی از مجتمع مسكوني و يا منزل شخصي خود خارج مي شويم و به کوچه و خیابانها پا میگذاریم در مييابيم كه به محيطي قدم گذاشتهايم كه ديگر كسي در فكر زيبا نمودن آن نيست و شهرداري نيز از منابع انساني كافي براي حضور در تمامي اجزاي شهر برخوردار نيست و چه بسا براي حضور در تمامي قسمتهاي شهر نیاز به نیروهای زیادی است كه امكان تأمين آن نخواهد بود و تنها بايد روشي جديد براي مشاركت مردم در زيباسازي كوچهها خلق كرد.
از راهکارهای اولیه كه ميتوان براي خلاقيت در زيباسازي و طراحي فضاي سبز كوچهها مطرح نمود، ايجاد مديريت مجتمعهای مسکونی و كوچههاست. امروزه ضروري است اهالي يك كوچه با انتخاب فردی شايسته، رقابتي را با ديگر محلات و کوچه های شهر براي پديدآوردن مكاني زيبا آغاز نمايند و اگر قوانيني براي شكلگيري مديريت كوچهها با مشارکت مردم تدوين شود، مي تواند نتايج قابل قبولی را در پي داشته باشد:
1- ايجاد اوقات فراغتي سالم براي مردم در محلات با خلق زیباسازيها.
2-پديدار شدن خلاقيتهاي جمعي براي زيباسازي.
3-شناخت مردم نسبت به يكديگر و شكلگيري فعاليتهاي جمعي در سطح يك كوچه تا جامعه بزرگتر.
4-شناختهشدن افراد توانمند و متخصص در يك كوچه و بهرهگيري از اين قابليت جهت تحول در زيباسازي.
5-ايجاد روح جمعي در محيط يك كوچه و ارتباط نزديكتر مردم به يكديگر و ياري رساندن به يكديگر در مواقع سخت.
6- امنيت بیشتر در سایه حساسیت مردم نسبت به سرنوشت يكديگر.
7- افزايش دانش و مهارت مردم يك كوچه در اثر آموختن از يكديگر و انجام تجربيات جديد در زمينه زيباسازي.
8-تلاش مردم جهت جلوگيري از آلودگيها در شهر و آموزش كودكان در اثر اين مشاركت جمعي.
9- شناسايي افراد نخبه در عرصه زيباسازي و بكارگيري از وجود آنان در تصميمگيريهاي كلان شهر.
10- علاقمندي جهت پياده روي در كوچهها و لذت بردن از فضای سبز.
11- ارتقاء فرهنگ زيباسازي و طراحي فضاي سبز شهري.
12- برگزاري مسابقات شهري در خصوص انتخاب زيباترين كوچههاي شهر به همراه جوايز ويژه براي ساكنين آنها.
13- ايجاد تحول در شهرها با توسعه محلات
برنامههای زیباسازی و فضای سبز از برنامههای مقدم در امور شهرهاست که همکاری مدیریت شهری و مشارکت مردم را میطلبد. اگر شهری بخواهد در اجرای این امر به موفقیت بیشتری دست یابد، باید کمیتهای با حضور مستقیم گروههای مختلف مردم برای امور زیباسازی و امور پارکها تعیین کند. در نتیجه این امر، شهر بطور فعال به سمت زیباسازی مراکز خصوصی و سرمایهگذاری مردمی در این بخش خواهد رفت. هر شهر و سیستم مدیریت شهری باید این مسئله را گسترش داده تا شهروندان بدان تشویق شوند.
از دیگر برنامههایی که میتوان اجرا کرد، تشویق نوجوانان و جوانان از طریق مدارس، موسسات فرهنگی هنری، پایگاهها و مساجد با بوجودآوردن گروههای چند نفره و با تقسیمبندی خیابانها و بنا به درخواست گروهها، واگذاری هر خیابان به یک یا چند گروه است. اجرای این برنامه به بالارفتن کیفیت زندگی برای همه مردم کمک می کند و با همکاری خودشان و در راستای نظافت و زیبایی مناطق مسکونی خود آنها انجام می پذیرد. این برنامه شهروندان را عهدهدار حل مسایل پاکی و زیبایی شهر، از بین بردن زبالهها، زیبایی محیط زیست و بسیاری از مسایل دیگر می نماید.
افراد میتوانند با میل و علاقه خود وارد عمل شوند. تجار، گروههای اجتماعی، سازمانهای اداری، اماکن مذهبی، مدارس و اشخاص معمولی
شهرداری میتواند با در اختیارگذاشتن ابزار، مواد و راهنماییهای لازم به آنان، در امر زیباسازی و داشتن شهری پاکیزه از نیروی آنان استفاده نماید.
این برنامه برای کودکان و نوجوانان نیز مفید و جذاب خواهد بود و به آنها یاد خواهد داد که زیبایی شهر مسئله بسیار مهمی در دنیای امروز است .
در پایان اجرای این برنامهها، مدیران و دست اندرکاران میتوانند از طریق نشریات و در فضای اینترنت و سایتهای خبری و حتی به صورت حضوری از کلیه شرکت کنندگان در این طرح که به زیباسازی، کاهش زباله و بالارفتن کیفیت سطح زندگی یاری رسانده اند، تشکر و قدردانی کرده و جوایزی را به افراد تأثیرگذار اهداء کنند.
امیدواریم مسئولین و مردم ایزدشهر به فکر زیبایی این شهر توریستی و محل زندگی خودشان باشند، شهر خوب ساختنیست ....
با سلام
ریز نگری شما در مسائل مربوط به شهر ایزدشهر قابل تقدیر است امید است با مطرح شدن این مطالب در سایت و دیگر شبکه های اجتماعی،.. فرهنگ داشتن شهری مدرن وزیبا با همکاری همه مسئولین شهری و شهروندان به ارمغان آید
"شهر خوب ساختنیست ....